Bir UX Tasarımcısının görev tanımı Web Sitesi Tasarımının canlıya alınmasıyla biter mi? Hayır, Google Analytics ile bu süreç sitenin gelişimini hedef alarak optmizasyon çalışması yürütülmelidir. Yaptığınız tasarım çalışması birçok kişiye göre mükemmel olabilir, ancak sitenin kullanıcıyla etkileşimi, kullanıcının yolcuğunda karşılacağı zorluklar yapacağınız ölçümlere ortaya çıkacaktır. UX ve dönüşümler birbiriyle oldukça iç içe geçmiş kavramlardır. Açılış sayfasının hızı kullanıcı deneyimi açısında uygun değilse, en iyi tasarım ve Dijital Pazarlama kampanyaları bile size fayda sağlamaz
UX Designer masa başında yürütülen bir iş tanımı değildir. Birçok departmanla birlikte çalışmayı zorunlu kılar. Ürün sahipleri, tasarımcı arkadaşlar, geliştiriciler ve hatta dijital pazarlama ve satış ekipleri gibi çeşitli paydaşlarla çok fazla çalışma ve koordinasyon gerektirir.
Google Analytics, bir web sitesinin performansını ölçmek için harika bir araç olsa da, bir UX tasarımcısının odaklanması gereken ölçümlerin neler olduğunu bilmesi gerekir. Bu temel metrikler, sitenize ilk kez gelen kullanıcının müşteri formu doldurarak veya bir satın alma yaparak dönüşüm gerçekleştirdikleri ana kadar bir kullanıcının davranışını belirlemenize yardımcı olacaktır.
Ancak, kendinize birkaç basit soru sorarak sitenizin kullanıcı deneyiminin üst düzey bir analizini yapabileceğinizi de unutmamak gerekir:
Kullanıcılar web sitemde gezinirken nasıl hissediyor?
Web sitemin kullanımı kolay mı?
Web sitem, kullanıcılara onlara nasıl yardımcı olabileceği konusunda net bir fikir veriyor mu?
Web sitem iletişime geçmeyi ve hizmetlerimi talep etmeyi kolaylaştırıyor mu?
Bunlar, web sitenizi oluştururken ve / veya yönetirken dikkat etmeniz gereken sorulardan sadece birkaçıdır.
Google Analytics, UX Tasarımcılarına nasıl yardımcı olur?
Bir sitenin değerlendirilebileceği tek bir UX ölçüsü yoktur. Bununla birlikte, Google Analytics, bir kullanıcının bir web sayfasına geldiği andan çıktığı ana kadar bir web sitesinin nasıl performans gösterdiğine dair bir pencere sağlayabilir. Bu eyleme dönüştürülebilir bilgiler, artan dönüşümler veya satışlar için web sitesi UX’ini optimize etmeye yardımcı olacaktır.
Google Analytics tarafından sağlanan ve web sitesi UX’ini iyileştirmemize yardımcı olacak 7 yararlı bilgiyi tartışalım:
1. Event Tracking
Web sitesinde, dönüşüm şansını artıracağını düşündüğünüz yeni bir CTA düğmesi eklediniz. Çalışıp çalışmadığını nasıl test edebilirsiniz? Burası Etkinlik İzleme’nin devreye girdiği yerdir. “Etkinlikler, bir web sayfasından veya ekran yükünden bağımsız olarak ölçülebilen içerikle kullanıcı etkileşimleridir.”
Google Analytics bu indirmeleri, video oynatmalarını, reklam tıklamalarını, açılır pencereleri vb. Ölçmek için çok kullanışlıdır. Sonuçları yorumlayarak tasarımı yineleyebilir ve tekrar test edebilirsiniz.
2. Audience
Google Analytics’teki Kitle analizi, bir kullanıcı deneyimi uzmanının en iyi arkadaşıdır. Sitenize gelen kullanıcınızın kim olduğuna dair kapsamlı bir bilgi sunar. Demografi, ilgi alanları, konum, hangi cihazı kullandıkları, kullanıcının sıklığı veya yeniliği, etkileşim zamanı vb. Gibi ayrıntıları sağlar.
Aşağıda, bir UX uzmanının kitle verilerine dayanarak yapabileceği bazı eylemlerden bahsedeceğiz.
Hedef kitlemizin büyük bir kısmının İngilizce konuşulmayan bir bölgeden geldiğini fark edersek, çevirilerimiz olabilir, reklamları yerel dillerde yayınlayabiliriz, Web sitesini geceleri önemli sayıda kullanıcı ziyaret ederse, site veya uygulamanın Karanlık / Gece saat varyasyonu tercih edilebilir.
Cihaz verileri, cihaza özel içerik ve düzen değişikliklerini denemenize, bir cihaza özel reklamlar oluşturmanıza vb. Yardımcı olur. Örneğin – Mobil’den maksimum kullanıcı gelirse, mobil cihazlara özel içerik oluşturabilir ve optimize edebilirsiniz. Ekran çözünürlüğü daha küçük cihazlardan gelen kullanıcı sayısı fazla ise (form alanlarının sayısını mobil cihazlarda daha kullanıcı dostu hale getirmek için optimize edebilirsiniz), Yaş ve cinsiyet verileri, web sitesi için oluşturacağınız sosyal medya paylaşımları ve reklamlar için size fikir sunacaktır.
3.Pageviews
Sayfa görüntülemeleri, kullanıcı etkileşimini ölçmek güzel bir veridir. Genel olarak, daha fazla sayfa görüntüleme, web sitenizle daha fazla kullanıcının etkileşime girdiği anlamına gelir. Ancak bu her zaman böyle değildir. Sayfa görüntülemeleri dönüşüm oranlarına göre çok yüksekse, bu, kullanıcının bir sayfadan diğerine geçmesine rağmen dönüştürmek için ihtiyaç duydukları bilgileri bulamadığı anlamına gelebilir. ( Satın alma işlemi yapmaması, form doldurmaması ) Bu, siteye gelen kullanıcının hedefe yöneltilmesinde bir sıkıntı olduğu anlamına gelebilir.
4. Average Session Duration or Time on Page
Ortalama Oturum süresi, bir kullanıcının web sitenizde belirli bir zaman çerçevesi içinde bir etkileşimi gerçekleştirmek için harcadığı süredir.
Hesaplaması şu şekilde yapılır:
Ortalama Oturum Süresi = Belirli bir dönemdeki tüm oturumlarının (saniye cinsinden) toplam süresi / Aynı zaman dilimindeki GA oturumlarının toplam sayısı.
Bu, doldurulması gereken uzun bir formu olan bloglar veya web siteleri gibi web siteleri için çok kullanışlıdır. Örneğin, bir blog için daha uzun bir süre, kullanıcıların blogları okumak için zaman harcadıkları anlamına gelir. Süre daha azsa, kullanıcı katılımını artırmak için daha kaliteli ve özgün içerikler oluşturmayı deneyebilirsiniz.
5. Bounce Rate
Hemen çıkma oranı, web sitenizi ziyaret eden ancak sayfada herhangi bir işlem yapmadan çıkan veya “geri dönen” kişilerin yüzdesini ölçer. Bu, sayfadaki “daha fazla oku” bağlantısını veya menü öğesini, butonu veya herhangi bir dahili bağlantıyı tıklamadıkları anlamına gelir.
Yüksek bir hemen çıkma oranı her zaman kötü bir şey değildir.
Hemen çıkma oranının yüksek olması aşağıdakilerden herhangi biri anlamına gelebilir:
Kullanıcının ilgisini çeken bir içeriğin olmadığı için web sayfasının kalitesinin iyileştirilmesi gerekir.
Kullanıcının satın almak için girdiği sitede satın alma sayfasına yönlendirilmesinde sorun olduğu anlamına gelebilir..
Hemen çıkma oranı, Satışlar veya bir PPC kampanyası için özel olarak tasarlanmış tek sayfalık bir web sitesinin performansını değerlendirmek için harika bir ölçümdür. Yüksek bir hemen çıkma oranı ancak düşük dönüşümler, aşağıdakilerden herhangi biri olumsuzluğu içerebilir.
Bilgiler net olmadığı için kullanıcının bir satın alma işlemi yapmayabilir. Ya da müşteri formu doldurmayabilir.
6. Behaviour Flow
Davranış akışı, kullanıcıların bir web sitesine girdikleri andan itibaren yaptıkları gerçek yolculuğun özetidir. Aşağıdaki sorulara yanıt verir:
Açılış sayfası neydi?
Başka hangi sayfaları ziyaret ettiler?
Hangi bağlantılar veya CTA’lar onları ilgilendirdi?
Dönüşüm gerçekleşti mi?
Aynı kullanıcının tekrar ziyareti oldu mu?
Web sitesinin en çok hangi sayfası veya bölümünde zaman geçirdiler?
En yüksek trafik hacmini getiren sayfaları belirlememize yardımcı olur. Davranış akışını sitede geçirilen zamanla karşılaştırdığınızda, bir “köprü”işlevi gören ve “dönüşüm merkezleri” işlevi gören sayfaların belirlenmesine yardımcı olur. Davranış akışını kapsamlı bir şekilde analiz etmek, bir tasarımcının, kullanıcıyı bir potansiyel müşteri formu doldurmaya, bir satın alma işlemi yapmaya veya bir blogun tamamını okumaya ve ardından web sitenizde daha fazla blog okumaya teşvik eden anlamlı, mantıklı ve kolay adımlara doğru optimize etmesine yardımcı olur.
7. Converion Goal Rate
Hedefler, bir sitenin sizin belirlediğiniz hedefleri ne kadar iyi yerine getirdiğini ölçmenize yardımcı olur. Bazı hedef örnekleri şunlardır: “Bültene kaydolduğunuz için teşekkür ederiz” sayfası “Sipariş verildi” sayfası Onay sayfası
Hedeflerinizi doğru şekilde tanımladığınızda ve yapılandırdığınızda, Analytics, kaç dönüşümün gerçekleştiği, dönüşüm oranının ne olduğu vb. Gibi kritik bilgiler sağlar. Bu bilgiler web sitenizin ne kadar iyi performans gösterdiğiyle ilgili önemli verilerdir. Kullanıcı deneyimi bakış açısıyla bu ipuçlarını inceleyerek dönüşümleri iyileştirebilirsiniz.
Hedef dönüşüm verilerini, trafiğin gitmesini beklediğiniz bir yol olan Dönüşüm Hunileri ile birleştirerek, kullanıcıların bu hedefe nasıl ulaştığına dair daha derin içgörüler elde edebilirsiniz. Örneğin, çoğu kullanıcının belirli bir sayfadan web sitesinden çıkma eğiliminde olduğunu akıştan öğrendiğinizde, orada düzeltilmesi gereken bir sorun olduğunu bilirsiniz. Bu, bir UX uzmanı için harika bir tespittir.
Sonuç olarak…
Tamamen görsel, estetik ve varsayımlara dayalı tasarım yapmak yerine, veriye dayalı bir süreci takip etmek, bir UX Tasarımcısının artık ana görevidir. Kullanıcının beklentilerini karşılamaya yönelik analiz ve tasarım çalışmaları günümüzün modern tasarım sürecini oluşturur. Bu süreç SEO açısından da son derece önemlidir.