Skip to main content

SEO Uzmanı, SEO Danışmanı Nedir?

İnternet, hangi bilgiyi arıyorsanız arayın ilk başvuru noktası haline geldi. Google, Yandex, Bing, Yahoo gibi arama motorları sayfaları her zaman en fazla ziyaretçiyi çekiyor. Burada yapılan aramalar sonrasında istenilen sayfaya ulaşılıyor. Bu nedenle, internet ortamında yer almayı düşünen kişi, kurum yada kuruluşların bir arama motoru optimizasyonu (Search Engine Optimization – SEO) çalışması yapması zorunludur. SEO Uzmanı için, bu çalışmaları verimli biçimde yürütecek olan uzman kişi ifadesi doğru olur.

SEO Uzmanı tarafından yapılacak çalışmalar arasında; sitenizi ziyaretçi için en uygun hale getirmek, arama motorları tarafından dikkat çekecek hale gelmesi için gerekli olan iyileştirme çalışmaları yapmak vardır. Aynı zamanda siteniz için tüm analiz, değerlendirme, uygulama, takip ve raporlama periyotlarının tamamını yapar. Bu çalışmaları tam olarak yürüterek, optimizasyon için gerekli olan stratejileri belirler ve sitenizin ziyaretçi sayılarını artırır.

İnternet önemli bir pazar haline geldi ve web sitesi sahibi olmak isteyenlerin en büyük beklentisi, aramalarda üst sıralarda yer almak oluyor. Bu durum elbette ziyaretçi sayısını artırırken, müşteri kitlesinin de artması anlamına geliyor. Dijital pazarlama ile bunu yakalamak isteyenler, bir web sitesinin daha görünür hale gelmesi için gerekli kilit çalışmayı yapacak olan SEO uzmanı ile görüşmelidir. SEO uzmanı tarafından yapılan çalışmada, ayırdığınız bütçe en verimli şekilde kullanılarak arama motorları için başarıyı yakalamanız sağlanacaktır.

SEO Uzmanı Neler Yapar?

SEO uzmanı çalışmasına başlarken, ilk olarak siteyi analiz eder. Çalışma için gerekli stratejileri belirlerken, sitenin hangi kelimelerde üst sıralara taşınması gerektiğini belirlemek için araştırma yürütür. Ayrıca var olan sitenin arayüzü için de gerekli düzenlemeleri yaparak var olan hataları giderir. Dijital pazarlama ve reklam amaçlı ayrılan bütçeyi en verimli şekilde kullanarak, sitenin arama motorlarında üst sıralara taşınmasına yardımcı olur. Yürütmekte olduğu çalışmalar:

  • Çalışma yürütülecek olan web sitesinin hem içerik hem de kod yapısını analiz etmek, hataları belirlemek ve gerekli düzeltmeleri yapmak.
  • Kurumsal ya da kişisel web siteleri için optimizasyon çalışması yürütmek.
  • Arama motoru sitelerinin algoritma yapılarında var olan güncellememeleri takip etmek ve bu yeni algoritma yapısını çalışma yürütülen web sitelerine uygulamak.
  • Çalışma yürütülmekte olan web sitesi için analiz, optimizasyon, takip ve raporlama süreçlerinin tamamında aktif olarak görev almak.
  • Arama motorunda sitenin öne çıkmasına destek verecek kelimeleri belirleyerek, bu kelimelerde sitenin üst sıralara taşınması gerektiği konusunda analizler yapmak. Amaçlanan organik ziyaretçilerin yakalanması için, sektörde daha fazla aranan kelimeleri bularak bu kelimelere yönelik olarak meta başlığı ve açıklama alanlarında gerekli düzenlemeleri yapmak.
  • SEO açısından site arayüzünde bulunan ve hatalı olan kodları tespit ederek düzenlemek.
  • Çalışma yürütülürken gerekli SEO parametrelerini belirleyip takip çalışmalarını gerçekleştirmek.
  • Arama motorları tarafından gerekli olan backlink, tanıtım yazısı, forum tanıtımı, link alımı gibi konularda çalışma yapmak.  Başka sitlerle bağlantıya geçerek link ya da tanıtım yazısı gibi çalışma için gerekli alımları yapmak.
  • Farklı mecralarda web sitelerin tanıtımını yapmak ve bunun için reklam kampanyaları oluşturarak bu kampanyaları yönetmek.
  • Site içi SEO çalışması için gerekli olan kelime araştırması, site içi linkleme ve mevcut içeriğin optimizasyonunu gerçekleştirmek. Aynı zamanda arama motorlarının dikkate aldığı Sitemap.xml, Robots.txt gibi dosyaları hazırlayarak gerekli düzenlemeleri yapmak. URL yapısının SEO açısından uygun hale getirilmesini sağlamak.
  • Rakip siteleri kontrol etmek ve onların gerçekleştirdiği SEO çalışmalarını araştırarak değerlendirmelerde bulunmak.
  • Oluşturulacak olan içerikler konusunda editörlere gerekli yönlendirmeleri yapmak. Çalışma yapılan site içeriklerin, özgün ve kaliteli olmasını sağlamak. Var olan kopya içerikleri tespit etmek ve özgün içeriklerle güncellenmesini sağlamak.
  • Sosyal medya için gerekli reklam çalışmalarını gerçekleştirmek. Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest gibi platformlarda reklamlarını yönetmek.
  • Google Analytics gibi çeşitli web analitik araçlarını kullanarak, SEO istatistiklerinin yönetimini yapmak. Çalışma yürütülmekte olan şirket içinde bu elde edilen istatistik verilerini ve SEO raporlarını ilgili birimlere ulaştırmak. Google dizinine kayıtlı olmasına rağmen düşük kaliteli içerikleri veya gereksiz sayfaları tespit edip arama dizininden kaldırmak.
  • Yapılan tüm SEO çalışmaları için dökümantasyon tutarak sürekli güncellemek.
  • Web sitelerinde yaşanabilecek ziyaretçi düşüşü veya sıralama düşüşü gibi durumlarda, sorunları tespit ederek çözüm geliştirmek.
  • SEO çalışması yürütülen kurum yada kuruluşta çalışanlara yönelik, faydalanabilecekleri bir  SEO eğitimi vermek.

SEO Uzmanı, Danışmanı Seçimi ve Çalışması Aşamasında Dikkate Almanız Gerekenler

Biraz kod bilgisi olan ve Google araçlarını bir parça kullanabilen kişiler, kendini SEO danışmanı olarak tanıtarak çalışma yürüttüklerine şahit olabiliyoruz. SEO ile ilgili sonuçların verimli şekilde geri dönüşü zaman aldığından, SEO hizmeti alacak müşterilerin dikkatli davranarak özenli seçime yönelmeleri gerekir. Seçim ve sonrasında şu konulara özen gösterin:

  • SEO ile ilgili çalışma yürütecek kişi ya da firmanın referanslarına kesinlikle bakmalısınız. Hatta daha ileri giderek gerekli izinleri alarak bu referansları doğrulatın. En az 3-4 yıllık sektör tecrübesi olan ve Google algoritma güncellemelerini takip edenlere yönelmenizde yarar var.
  • SEO çalışmaları ile sadece dijital pazarlama hizmetleri veren firmaların farkını göz önünde bulundurun. Eğer dijital pazarlama hizmetlerinin yanında SEO hizmeti veriyorsa, asıl işi SEO olan ajanslara ulaşmaya çalışın. Doğal ve kaliteli SEO teknikleriyle çalışma yürüten, kendine has growth hacking teknikleri kullanan, kendi sitesinde başarıyı yakalamış ve eğitimli olan SEO uzmanlarıyla çalışın. Ancak bu konuda lise mezunu olmasına rağmen başarılı olmuş SEO uzmanları da bulunduğunu göz ardı etmeyin.
  • Yapılacak çalışma için SEO uzmanı ile gerekli sözleşmeleri yapın ve faturalı biçimde çalışma yaptırmaya özen gösterin.
  • Arama motoru sonuçlarında ilk sıra garantisi verenlere kanmayın. SEO çalışmalarında garanti diye bir kavram hiçbir zaman olmaz. %100 başarı garantisi ile çalışma yapacak olan SEO uzmanlarına temkinli yaklaşmalısınız. Sitenizin üst sıralara doğru yavaş ve emin adımlarla yükselme garantisini verecek olan, site performansını ve organik ziyaretçi sayısını artırma sözü veren uzmanlara yönelin.
  • Arama motorları için bazı kelimeler, yüksek getirisi olanlar olarak ifade edilir. Bu kelimeler arasında; kitap, araç kiralama, İstanbul otelleri gibi kelimeler gösterilebilir. Bu tarz kelimeler için alınması düşünülen SEO hizmeti her zaman daha pahalı olabilir.
  • SEO hizmeti için yapılacak işleri listeleyin ve aldığınız teklifin içerisinde bütün giderler olup olmadığını kontrol edin. Sonradan karşınıza backlink, link alımı, makale çalışması gibi konularda ek maliyetler çıkarılmaması için bu durum önemlidir.
  • Sitenizin diline uygun bir SEO çalışması yapılmasına özen gösterin. Türkçe içeriği olan bir site için kesinlikle yabancı kurumlarla çalışmayın. Ancak farklı dilde site için SEO hizmeti alırken o dille çalışma yürütenlere yönelin.
  • Çalışma yürütülürken SEO uzmanı tarafından çalışmada neler yapıldığını, ne durumda olunduğunu ve neler yapılacağını gösteren raporlar almaya çalışın. Dönemsel olarak bu raporları talep edin.
  • Mümkün olduğunda raporlara göz atın. Özellikle Google Analytics ve Search Console gibi Google araçlarının erişim yetkilerini alın ve buradan gelişmelere göz atmaya çalışın.
  • Sitenizin gelecekte sorun yaşamasının önüne geçmek için backlink alımlarının doğal yapılıp yapılmadığına bakın. Backlink sorgulama araçlarını kullanarak, bu bağlantıları inceleyin.
  • Bazı uzmanların Google yada Yandex gibi kurumlarla anlaşması olduğunu söylemesi, müşteri kazanma yolundan başka bir şey değildir. Bu ifade kullandığında uzak durmanızda yarar var.

Bir SEO Uzmanı, Danışmanı İçin Aramanız Gereken Temel Özellikler

Bir SEO hizmeti alacağınızda, kandırılmamaya gayret gösterirsiniz. Bu amaçla seçim yapacağınız profesyonel SEO uzmanın bu özelliklerin bulunmasına dikkat edin:

    • Sektör tecrübesinin 3 – 4 yıl olması gerekir. Kendi sitesinde SEO açısından başarıyı yakalamış olması istenir.
    • Referansların kaliteli olması ve doğrulatılması gerekir. Başarılı SEO referansları olması şarttır.
    • Kendi sitesinin güncel olması ve yapılan çalışmaları burada paylaşması istenir.
    • Alınacak SEO hizmeti için %100 garantili sonuçlar vaat edenlerden uzak durmak gerekir.  Hele Google ya da Yandex ile anlaşması olduğunu söyleyenlerden kaçınmak şarttır.
    • Güncel bazı SEO teknikleri konusunda bilgi almaya çalışın. Örneğin site içi SEO çalışmasının nasıl yapıldığını sorun ve bilgi vermesini isteyin.
    • SEO uzmanının Google Analytics, Google Webmaster Araçları ve Yandex Metrica analizlerini iyi derecede yapabilmesi gerekir. Ayrıca; Ahrefs, Semrush, Ryte, Onpage, Seospyglass, Website Auditor, Screaming Frog, Xenu, Url Profiler gibi SEO araçlarına da hakim olmalıdır.
    • Anahtar kelime, rakip SEO analizinde profesyonel çalışmalar yürütebilmelidir.
    • Site için gerekli olacak özgün ve kaliteli içerik üretmekte sorun yaşamamalıdır.
    • Web programlama dillerine, temel grafik programlarına hakim olmalıdır. HTML hatalarını bulma ve düzeltmede uzman olması gerekir.  HTML, CSS, Javascript programlama dillerine hakimiyeti kesinlikle olmalıdır.
    • Black Hat SEO yerine organik SEO (White Hat SEO) yöntemlerini kullanmalıdır. Backlink çalışmalarında domain ve sayfa otoritesi gibi kurallara dikkat ederek çalışma yürütmelidir.

seo-egitim-tonguc

SEO Uzmanı Nasıl Olunur?  Hangi Eğitimler Alınmalıdır?

Giderek yıldızı parlayan bir uzmanlık alanı olan SEO, dijital pazarlama sektörünün altın bileziği sayılıyor ve SEO uzmanlığı popüler bir meslek haline geliyor. Elbette diğer mesleklerde olduğu gibi SEO uzmanı olmak için de bazı eğitimleri almak gerekiyor. Bu alınan eğitimlerle yetinmeyerek; SEO üzerine yazılmış kitapları okumak, trend ve algoritmaları takip etmek, seminer ve workshop’lara katılmak kendini geliştirme adına çok önem taşıyor.

SEO uzmanı için; temel yazılım, kullanıcı deneyimi bilgisine sahip olması, dijital pazarlamanın temel kurallarını bilmesi, Google AdWords ve Google Analytics gibi servislerini kullanabilmesi, Arama Motoru Pazarlaması (Search Engine Marketing – SEM) ile sosyal medya reklamcılığı gibi konulara hakim olması artı değer oluşturur. SEO uzmanı olabilmek için de bu konuları içeren bir müfredat olmasında yarar vardır. SEO uzmanı olmak için alınacak eğitimlerin uygulamalı bir şekilde olması da son derece önemlidir.

Genel anlamda alınacak olan Profesyonel SEO Uzmanı eğitiminde şu başlıkların bulunması iyi olur:

  • On – page SEO ve Off – Page SEO
  • Pagespeed Optimizasyonu
  • Search Console
  • SEO Uyumlu İçerik Yönetimi
  • Rakip ve Sektör Analizi
  • Crawl Araçları
  • Local SEO
  • Google Cezaları
  • Rank Tracking
  • SEO Çalışmalarında ROI Analizi
  • Backlink Risk Yönetimi
  • Google Analytics ile Kullanıcı Davranışı Analizi
  • CLA ile Sektörel Dengeleri Anlama
  • Ahrefs Strateji Analizleri
  • İlişkilendirme Modelleri Çerçevesinde Organik Trafik
  • Özel Raporlar ve Gösterge Tabloları ile Performans Ölçümü vb.

SONUÇ

SEO uzmanı olmak için online olarak verdiğimiz eğitimleri alarak ilk adımı atabilirsiniz. İstanbul’da SEO uzmanı olmak için düzenlediğimiz eğitimlerimiz artık online olarak yapılmaktadır. Ankara, İzmir yada farklı şehirlerde SEO uzmanı olmak isteyen tüm arkadaşlarımız eğtimlerimize katılabilirler. Dijital pazarlama alanının önemli kolu olan SEO için parlak bir gelecek var. Arama motoru konularına hakim olarak yüksek gözlem gücüne sahip olan, Çalışma yürütülen sitenin rakipleri için iyi analizler yapabilen, pazarlama yeteneklerine sahip olan, site ziyaretçilerine hitap edebilme becerisi olan ve elbette olmazsa olmaz biçimde SEO alanında yeterli bilgi birikimine sahip olanların SEO uzmanı olmaması için bir neden yok.

 

Tonguç Karaçay

22 yıldır Türkiye’nin büyük markalarının ara yüz tasarımlarını gerçekleştirdim. Sabah, atv, fotomaç, star, akşam, Lig Radyo, 24 TV, Borusan Otomotiv, Sabancı Hoding, MNG Holding, Filli Boya bunlardan bazıları. Som 8 yıldır UX tecrübemi SEO uzmanlığıyla birleştirerek daha kullanışlı siteler için çalışmaktayım behance.net/tonguc