UI/UX Designer hakkında ince bir çizgi olmasına rağmen aralarında önemli teknik farklılıklar da mevcuttur. Birlikte sıkça kullanılan, UX Design vs UI Design farklarına beraber bakalım.
UX Designer – Kullanıcı Deneyimi Tasarımcısı
Bir kullanıcı, yada müşterinin ürün ike arasında ortaya çıkan etkileşimin bütünlüğüne verilen isimdir. Kullanıcın ürünü kullanırken edindiği olumlu izlenimler kullanıcı deneyimine pozitif katkı sağlar. Aradığı ürünü etkin ve verimli şekilde bulamayan, dijital ortamda yaşadığı olumsuzluklar ( site yavaşlıkları, iletişim sayfasının çalışmaması vs.) gibi negatif unsurlar kullanıcı deneyimine olumsuz etki yapar.
UX tasarımı genellikle kullanıcıların ürünü kullanırken hissetmek istediği beklentiler ile ilgilenir. Mükemmel tasarım demek mükemmel kullanıcı deneyimi yaşatmak demek değildir. Önemli olan kullanıcının site içerisinde dolaşırken aradığını kolay bulabilmesi, online alışveriş yapıyorsa kolayca sepetine ürünü eklemesi ve ödeme yapabilmesidir. Bu deneyimlerim bütünü kullanını deneyiminin sonucunu belirler. Sektöre bağlı olarak kullanıcı deneyiminin bazı değişmek kuralları olabilir. Örnek verirsek bir otomobildeki aynaların yerinin farklı bir yere konabilmesi şu an için kullanıcı gözünde anlamsız ve kabul edilemez bir durumdur.
Ürün ve Kullanıcı Arasındaki Etkileşim
Kullanıcı deneyimi tasarımcısı ortaya çıkacak ürün ile onu kullanacak kullanıcı arasında bir köprü görevi görür. Kullanıcının dijital alandaki reflekslerini iyi analiz ederek ona daha iyi bir ürün ortaya çıkarmak için çalışır. Günümüzde dijital ürünler için sokak sokak gezip ürün hakkında anket yapmaya artık gerek yok. Google analytcis, Yandex metrica vs gibi birçok araç ürün ve kullanıcı arasındaki etkileşimi ölçerek anlık veriler sunmaktadır. Kullanıcı deneyimi uzmanı bu verileri analiz ederek dijital projelerin geliştirilmesi ve iyileştirilmesi için öneride bulunmalıdır.
Kullanıcı deneyimi uzmanı bu projeleri geliştirirken UI Designer, Proje Yöneticisi, Developer ekipleriyle yakın ve uyumlu çalışmalı, ürün geliştirilmesi ve iyileştirilmesi süreci dinamik bir süreç olduğu için yeni teknolojik gelişmelere de açık olmalıdır.
UI Designer – Ara Yüz Tasarımcısı
Ortaya çıkarılacak ürünün kullanıcı tarafından görülecek tasarımsal önyüz çalışmasına denir. Seçilen görseller, butonların rengi, yazı font tipleri ve renkleri bu bütünlüğü ortaya çıkaran UI Design elementleridir. Kullanıcıların ürünü kullanırken tasarımsal bütünlüğü kavrayabilmesi çok önemlidir. Örnek olarak onayla butonunun birden fazla kullanıldığı bir dijital ortamda sürekli buton renginin değişmesi kullanıcı deneyimine darbe vurur. Çünkü kullanıcı onayla butonun renginin dijital yolculuğunda bir renkle özdeşleşmesini ister.
UI designer tasarıma, görselliğe önem vererek renk, tipografi elementlerin uyumuna özen gösterir. Grafik tasarım, web/uygulama tasarımı birine yakın gözükse de aralarında ciddi farklar vardır. Klasik grafik tasarım dediğimiz alan daha çok masa üstü çalışırken web tasarım ise daha çok dijital ortama web, mobil uygulamalara yönelik çalışır. Doğal olarak da her iki platformun kullanıcı deneyimi ve UI kriterleri farklılaşır.
UI Designer çalışmalarına başlarken projenin iş sürecini yöneten kişilerle yakın çalışmalıdır. İş Analisti, Proje Yöneticisi, UX Designer, Front end Developer bunlardan önemli olanlarıdır. Her firmada bu görevleri yürüten kişilere farklı olabilir. Burdan aldığı verileri bir taslak üzerinde çalışarak onay için gerekli birimlere gönderir. Oradan gelecek revizyon taleplerine göre yeni geliştirmeler yapılarak iş süreci sonlandırılır. Buradaki önemli nokta kullanıcının yolculuğunu basit hale getirecek ara yüz tasarımı yapmaktadır.